2 Kasım 2008 Pazar

Kartlı Geçiş

Kartlı Geçiş Sistemleri:

BAĞIMSIZ DURUMLU GEÇİŞ KONTROL SİSTEMLERİ

Herhangi bir PC veya ekstra bir kontrol modülüne ihtiyaç duymadan başlı başına çalışan sistemlerdir. Bir kart okuyucu / keypad (proximity - yakınlık ) ve bu kart okuyucuya başlı elektrikli bir kilit sisteminin kumanda edilebilmesi esasına dayalı olarak çalışır.

Okuyucuya daha önceden tanımlanmış bir proximity kart okutularak veya daha önceden tanımlanmış bir şifre (4-6-8) basamaklı cihaz üzerinde bulunan tuş takımında tuşlanmak sureti ile, elektrikli kilite voltaj gitmesi ve kapının açılması sağlanır. Yüksek güvenlik gerektirmeyen geçiş noktalarında sadece kart veya şifre sahibi personelin giriş çıkışlarını kontrol altına almak için kullanılır ve giriş çıkış hareketleri daha sonradan bir PC ekranından veya başka bir modül üzerinden izlenmez.


BAĞIMLI GEÇİŞ KONTROL SİSTEMLERİ - OFFLINE SİSTEMLER

Offline diye tabir ettiğimiz PC ye bağımlı geçiş kontrol sistemlerinin çalışma şekli, basit olarak şu şekildedir ;

Kartlı geçiş ile kontrol altına alınması gereken kapı, bariyer, turnike gibi ürünlerin yanına proximity (yakınlık) kartlarını okuyabilen reader (okuyucu) lar yerleştirilir. Bu okuyucular sistemin ana kontrolünü sağlayan bir ana kontrol kartı üzerinde kablo vasıtası ile birleştirilir. Ana kontrol kartı PC ile direk bağlantı kurabilen ve PC üzerinden gelen emirleri kilitlere, okuyuculara ve kullanılan diğer ekipmanlara ileten, uygulanmasını sağlayan, uygulanıp uygulanmadığını PC ye yeniden geri bildirimde bulunarak sistemin kararlı çalışmasını sağlayan beynini teşkil eder.

Kartlı geçiş kontrolü sistemine sahip olduğunuzda, giriş çıkışların kontrolünün yanı sıra kişilerin işe geliş ve gidiş saatleri, işe geç kalınıp kalınmadığı , şu anda firma içerisinde bulunan personelin konumları gibi daha yüzlerce özelliğe sahip olabilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse; örneğin yangın alarm sisteminizle kartlı geçiş kontrol sistemini entegre hale getirerek herhangi bir yangın durumunda tüm kapı kilitlerinin açılmasını sağlayabilirsiniz.

Personel Devam Kontrol Sistemleri (PDKS)
Personele dağıtılan kimlik kartları, Parmak izleri veya yüz şekilleri kullanılarak, belirli yerlere yerleştirilen okuyucu terminaller aracılığı ile, işletmelerde personel giriş - çıkış saatlerinin dijital ortamda kaydedilerek hataya ve unutmaya yer vermeden personelin belirli bir dönem içerisinde kaç gün ve kaç saat çalıştığını; izin, geç gelme, erken gitme ve gelmeme gibi kayıp zamanlarını belirleyen, verimliğin anahtarı çağdaş sistemlerdir. PDKS sistemleri; işletmeye personel takibi için personel devam kontrolü için disiplin ve çağdaşlık getirmektedir.PDKS, bordroya esas puantajın ve devam kontrole ilişkin çok çeşitli raporların elde edilmesini sağlar. Personel Bordrosu hazırlanırken insan faktöründen kaynaklanan hatalar PDKS sayesinde minimuma çekilir. Personel maliyetlerini ve personel çalışma saatlerini kontrol edebilen işletme, rekabetin çok yoğun yaşandığı pazarlarda daha etkili olabilme şansını da yakalayabilmektedir.