16 Haziran 2008 Pazartesi

Estetik

Kaynak: Estetik Cerrahi

Estetik ve Estetik Cerrahi
Estetik günlük konuşmada daha çok sıfat olarak kullanılıyor ; Estetik duruş, Estetik görünüş, Estetik desen, Estetik mimari, Estetik sanat, Estetik moda, Estetik dekorasyon hatta Estetik insan. ESTETİK bir bakış açısı aslında. ESTETİK ; her şeyde görmeye çalıştığımız bir kavram, bir bütünlük. o gözle bakmaya alıştığınızda, bildiğiniz gördüğünüz her şeyi estetik olan ve estetik olmayan diye farkına varmadan ayrıştırıyorsunuz. Estetik uyum arayışı içinde herşeyi bir süzgeçten geçirmeye alışıyor insan. Sonuç olarak ; günümüzde Estetik; çoklu anlam profiline rağmen; güzel ve güzellik kavramını ve bu kavramlarla insanın ilişkisini ele alır. Geçmişten bu yana her dönemde bir Estetik kaygısı vardı. Estetik; güzellik kavramına indirgendiğinde bunun kişinin algı ve alt yapısına göre değişiklik gösterecek göreceli bir kavrama dönüşmesi kaçınılmazdır.


Burun, kişinin yüz şeklini önemli ölçüde belirleyen estetik ve fonksiyonel bir organdır. Estetik Burun ameliyatı günümüzde modern estetik cerrahi ameliyatları içinde en çok uygulanan estetik ameliyatlarından birisi. Estetik burun ameliyatı geniş anlamda burnu şekillendirme ameliyatı şeklinde tanımlanır. Estetik cerrahlar açısından güzel burnun yüz oranlarına ve harmonisine uyumlu olması gerektiği gibi, kişinin yetiştiği veya yaşadığı sosyal, toplumsal ve kişisel özelliklerine de uyumlu olması gerekmektedir.

Burun estetiği yapılarak burun küçültülebilir veya büyültülebilir, burun ucunun veya kemerinin şekli değiştirilebilir, burun deliklerinin genişliği daraltılabilir veya burunla üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir. Burun cerrahisinde estetik ve fonksiyon eşit önem taşımaktadır. Bundan dolayı, kişinin nefes almasındaki problemler(deviasyon) mutlaka estetik burun ameliyatı yapılırken eş zamanlı olarak düzeltilmelidir. Rinoplasti ameliyatı, fiziki görünüşünüzü değiştirerek kendinize olan güveninizi arttırabilir, fakat diğer insanların size daha farklı davranmasına yol açmayabilir.

Türkiye’de Estetik-Plastik Cerrahi dalının, uluslararası alanda oldukça saygın bir yerde bulunmasından dolayı yurt dışından da estetik cerrahi uygulamaları için yoğun taleplerle karşılaşılıyor.. Bu ilginin bir nedeni de günümüz teknolojisiyle operasyon sonrası konforun artması,şişlik ve morlukların minimalize edilmiş olmasıdır. Böylelikle iş ve sosyal yaşamdan uzaklaşmalarına gerek kalmadan çok kısa süre içerisinde en kapsamlı operasyonları uygulatıp tekrar ülkelerine dönebilmektedirler. Estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, yaygın kullanılan adıyla plastik cerrahi II dünya savaşı sırasında ortaya çıkan çok sayıda yaralanma, doku ve organ kayıplarının onarılması çabalarının geliştirdiği bir tıp dalıdır.

Bu şekilde başlayan çabalar doğmalık şekil bozukluklarının ve giderek tıbbi zorunluluk olmadığı halde vücutta kişilerin isteğine bağlı çeşitli değişikliklerin yapılmasını sağlamaya yönelik girişimlerin geliştirilmesi yolunu açtı.Hem tıp alanında oluşan gelişme, hem de tüm uygar dünyada insanların yaşam standartlarının yükselmesine bağlı güzellik kavramının öneminin artması estetik ameliyatlarının giderek yaygınlaşmasını sağladı.Günümüzde plastik cerrahi denilince ilk olarak estetik ameliyatlar akla gelmekte ise de plastik cerrahi’nin konuları arasında estetik ameliyatlar ancak küçük bir bölüm oluşturmaktadır. Plastik cerrahinin yanıklar ve sekelleri, baş boyun cerrahisi, kaza ve yaralanmalar sonucu oluşan doku ve organ kayıpları, doğuştan şekil bozuklukları, çene cerrahisi, el yaralanmaları, derinin cerrahi hastalıkları, cilt, ciltaltı ve baş-boyun bölgesi kanserleri, yüz kırıkları, kafatası kemikleri cerrahisi gibi çok değişik ve çeşitli çalışma alanları vardır.